Onderzoek van Britse wetenschappers toont aan dat een nieuwe immuuntherapie-behandeling tegen darmkanker de behandeling met chemotherapie voorafgaand aan een operatie kan vervangen. Door de immuuntherapie met pembrolizumab wordt het eigen immuunsysteem geholpen om kankercellen op te ruimen.
Kankervrij na afloop behandeling
De onderzoekers behandelden 32 mensen met een MSI-tumor in de darmen. Dit is een kankersoort die door niet goed werkende eiwitten wordt veroorzaakt. Na een behandeling van negen weken met het middel pembrolizumab, had 59 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek geen kankercellen meer.
Na afloop van de volledige behandeling, dus inclusief de operatie, waren alle 32 deelnemers vrij van kanker. Bij mensen die eerst een chemokuur kregen, is minder dan 5 procent van de mensen achteraf volledig vrij van kanker, volgens het UCL, het oncologie-instituut in Engeland.
Belofte immuuntherapie veelbelovend
Oncoloog Harm Westdorp van het Radboudumc vindt de resultaten ‘geweldig’. Hij waarschuwt wel om niet te vroeg te juichen. “Als dit zo goed werkt als het lijkt, is dat fantastisch. Maar we weten heel veel nog niet.” Er zal nog jaren onderzoek moeten worden gedaan om te kijken of de kanker ook op lange termijn wegblijft. “Daarnaast weten we nog niet hoeveel kuren immuuntherapie nodig zijn en of we 1 middel geven of 2 middelen moeten combineren”, vertelt hij. Ook is het nog niet bekend of het alert maken van het immuunsysteem negatieve gevolgen kan hebben op andere zaken in het lichaam.
Verder wijst hij erop dat de testgroep bestaat uit mensen met een specifieke variant van de ziekte, zogenaamd MSI-kanker. “Deze soort kanker zien we in 5 tot 10 procent van alle gevallen van darmkanker. Deze variant reageert zeer goed op versterking van het immuunsysteem.” Desondanks is de belofte van immuuntherapie tegen kanker veelbelovend. Ook bij andere soorten kanker, zoals huid-, blaas-, slokdarm- en maagkanker, is immuuntherapie effectief gebleken.
Bron: RTL Nieuws
Datum plaatsing: 24 december 2024