De Wageningen Universiteit en Research heeft in de afgelopen 10 jaar meer dan 2.000 mensen met darmkanker gevolgd in een onderzoek naar de relatie tussen voeding en darmkanker. In de studie werden voor, tijdens en na de behandeling vragen gesteld over voeding, het gebruik van voedingssupplementen en leefstijl. Alle deelnemers zijn in totaal 5 jaar gevolgd om te zien of er een verband zit tussen voeding, leefstijl en het verloop van hun ziekte.

De onderzoekers ontdekten dat mensen met darmkanker die voor de operatie een vezelrijk dieet hadden, minder ernstige complicaties ervaren na de operatie. Ze weten nog niet precies waardoor dit komt en welke vezels het meest effect hebben. Dit wordt nu verder onderzocht. Daarnaast wordt gekeken of een app mensen kan helpen om meer vezels te eten.

In het onderzoek kwam verder naar voeren dat mensen met langdurige vermoeidheidsklachten meer spiervervetting hadden. Er wordt nu verder onderzoek gedaan of met leefstijlcoaching de spierkwaliteit kan worden verbeterd. In de SoFIT-trial wordt gekeken naar het resultaat van leefstijlinterventie bij mensen die dikkedarm- of rectumkanker hebben gehad.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek zijn dat:

  • Veel mensen met darmkanker minder vitamine D in hun bloed hebben. Mensen waarbij de waarden weer normaal zijn na de behandeling hebben bovendien een betere overlevingskans.
  • Kanker vaker terugkeert bij mensen die foliumzuur via voedingssupplementen krijgen. De oorzaak hiervan wordt verder onderzocht.
  • Magnesium uit onder andere groene bladgroenten, peulvruchten en noten mogelijk beschermend werkt tegen neuropathie door chemotherapie.
  • Veel mensen voedingssupplementen gebruiken, maar dit vaak niet durven vertellen aan hun arts. Terwijl ze wel behoefte hebben aan goed advies hierover.

Op dit moment kunnen we nog geen gericht advies geven over voedingssupplementen. We raden daarom af om multivitaminen voedingspreparaten te gebruiken tijdens de behandeling. Overleg altijd met je arts over het gebruik van voedingssupplementen.

Gezond eten, bewegen en een gezond gewicht zijn erg belangrijk voor een goed herstel. Als je ziek bent of in de herstellende fase is eiwitrijke voeding belangrijk om spierverlies tegen te gaan. Je hebt 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Een diëtist kan je helpen om voldoende eiwitten te eten. In Ziekenhuis Gelderse Valei doen ze op dit moment ervaring op met het programma XtraFit. Mensen die zijn geopereerd aan darmkanker krijgen binnen dit programma extra begeleiding van een diëtist om zo fit mogelijk te zijn voor, na en tijdens hun behandeling.

Van belang is dat zorgverleners goed op de hoogte zijn van alle programma’s waar mensen met darmkanker baat bij kunnen hebben. In Wageningen gaan ze ondertussen verder onderzoeken naar verschillen tussen mensen en specifieke soorten van dikke darmkanker, zodat er in de toekomst gerichte leefstijladviezen per persoon kunnen worden gegeven.

Bron: Contactblad Lynch Polyposis juni 2024