Bij mensen met Polyposis kan een verwijdering van de dikke darm noodzakelijk zijn. Er kan dan een pouch (ook wel ileo-anale pouch genoemd) worden aangelegd. Hieronder lees je wat een pouch is. Daarna vertellen we meer over de pouchscopie.
Wat is een pouch?
Een pouch is een vervanging voor de endeldarm waarin je ontlasting kan worden opgeslagen. Op deze manier kan je je natuurlijke stoelgang zoveel mogelijk behouden. De pouch wordt gemaakt door het laatste deel van de dunne darm in een J-vorm op de anus aan te sluiten. Meestal zit er nog een klein resterend stukje endeldarm aan, ook wel de cuff genoemd. Hierop wordt de pouch boven de anus door de chirurg bevestigd (zie afbeelding hieronder).
Wanneer is een pouch nodig?
Bij mensen met Polyposis wordt een pouch aangelegd wanneer de endeldarm moet worden verwijderd. De twee belangrijkste redenen hiervoor zijn:
- De poliepen in de endeldarm zijn te groot of er zijn erg veel poliepen. Deze poliepen kunnen niet worden verwijderd via een kijkonderzoek van de darmen of er bestaat een hoog risico dat ze kwaadaardig worden.
- Er ontwikkelt zich een tumor in de endeldarm. Deze kan niet weggehaald worden via een kijkonderzoek van de darmen. Voor een goede behandeling van de tumor is het dan nodig om de endeldarm te verwijderen.
De aanleg van een pouch kan voorkomen dat een stoma nodig is.
Poliepen kunnen zich ook In de pouch en het eventuele resterende deel van de endeldarm ontwikkelen. Daarom blijft het kijkonderzoek van de darmen noodzakelijk. We noemen dit een pouchscopie.
Wat is een pouchscopie?
Een pouchscopie is vergelijkbaar met de coloscopie. Verschil is dat bij de pouchscopie de pouch en het eventuele resterende deel van de endeldarm goed in beeld wordt gebracht. Dit wordt gedaan met een endoscoop (flexibele slang met een lampje).
Het advies om ieder jaar of een keer per twee jaar een pouchscopie te doen. Hierdoor kunnen eventuele poliepen worden opgespoord en verwijderd met als doel kanker te voorkomen.
Voorbereiding van de pouchscopie?
De voorbereiding bestaat uit het schoonmaken van de pouch. Dit doe je door laxeermiddelen in te nemen. Het ziekenhuis waar je onder controle bent, legt je uit hoe je dit het beste kan doen. Het onderzoek wordt zonder verdoving gedaan en doet geen pijn. Als er tijdens een pouchscopie grotere poliepen worden verwijderd, wordt er wel verdoving gegeven. Dit kun je overleggen met je arts.